Profesionální sportovci ušetří na daních

Profesionální sportovci ušetří na daních

Generální finanční ředitelství na svém webu zveřejnilo sdělení k rozsudku Nejvyššího správního soudu ve věci zdaňování příjmů profesionálních sportovců.

Plně jím akceptovalo závěry soudu a připustilo možnost uplatnění výdajového paušálu ve výši 60% u profesionálních sportovců a rozhodčích bez ohledu na to, zda jde o sport kolektivní, či individuální. Více informací o zmiňovaném rozsudku Nejvyššího správního soudu jsme již publikovali dříve.

Profesionální sportovci mohou nyní podat dodatečná daňová přiznání za minulá období, kdy měli živnostenská oprávnění, ale neuplatňovali paušál ve výši 60%. Pro rok 2017 mohou živnostenský list ještě získat a uplatnit paušál za celý rok, protože postačí mít živnostenský list alespoň v průběhu roku. Jedná se živnost volnou číslo 74.

Pro rok 2017 je výdajový paušál omezen na částku 1 200 000 Kč. V roce 2018 dojde k dalšímu omezení na 600 000 Kč. V případě souběhu příjmů ze živnosti a příjmů z osobnostních práv (tzv. image rights), lze využít jak paušál pro živnost (maximálně 600 000 Kč), tak pro příjem z poskytnutí práv (maximálně 400 000 Kč) a zvýšit tak odpočitatelné výdaje.