Ve sporu s finanční správou sportovci vítězí na celé čáře

Ve sporu s finanční správou sportovci vítězí na celé čáře

Nejvyšší správní soud se opakovaně zabýval otázkou zdanění příjmů profesionálních sportovců, kteří činnost vykonávají na základě živnostenského listu. Nedávno dal za pravdu hokejistovi dnes již bývalého klubu HC Lev Praha a uznal jeho nárok na šedesátiprocentní nákladový paušál, přestože u hráčů kolektivních sportů není naplněna podmínka samostatného výkonu činnosti. O měsíc dříve soud vynesl stejný verdikt v kauze fotbalisty Davida Lafaty.

Generální finanční ředitelství již vydalo stanovisko, že rozsudky akceptuje a bude se jimi řídit. To v praxi znamená, že sportovci, kteří v období od roku 2014 vlastnili živnostenské listy, ale používali pouze nižší, čtyřicetiprocentní paušál pro svobodná povolání, mohou podat dodatečná přiznání a žádat o vrácení části zaplacené daně.

Ti, kterým finanční správa doměřila daně v rámci kontrol, mohou požádat o vrácení peněz. Zároveň mají nárok na úrok z neoprávněně vybrané částky ve výši 14,05 % ročně.

Finanční správa odhaduje, že celková výše daně vracené profesionálním sportovcům dosáhne včetně pokut a penále k 120 milionům Kč.

Případ budiž poučením, že pokud jsme přesvědčeni, že je pravda na naší straně, bojovat za svá práva se vyplatí. Pokud chcete podat dodatečné daňové přiznání a zažádat o vrácení zaplacené daně, obraťte se na naše daňové oddělení. Stojíme na vaší straně.