Poslední vlna EET a snížení sazeb DPH

Poslední vlna EET a snížení sazeb DPH

Dne 13.9.2019 přehlasovala poslanecká sněmovna senátní veto a schválila novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Novela přinese povinnou evidenci tržeb pro zbývající obory, které jí doposud nepodléhaly. K nabytí účinnosti zbývá pouze podpis prezidenta. Očekává se, že novela začne platit od 1. dubna nebo 1. května 2020.

Výjimku z evidence tržeb získal pouze předvánoční prodej sladkovodních ryb a vybraní provozovatelé sociálních služeb. Další změnou, kterou novela přináší pro specifikované skupiny malých živnostníků, je možnost evidovat tržby v tzv. zvláštním režimu. Tito podnikatelé mohou evidovat papírové účtenky bez nutnosti připojení k internetu a jednou za čtvrt roku zasílat data na speciálním formuláři. Je ovšem otázkou, zda se jedná o zjednodušení.

Další změnou spojenou s novelou zákona je i snížení sazeb u vybraných služeb a zboží. Položky jako vodné a stočné, e-knihy, audioknihy, úklidové práce nebo mytí oken v domácnostech, kadeřnické a holičské služby, drobné opravy oděvů, obuvi a jízdních kol, domácí pečovatelské služby nebo točené pivo se přesouvají do druhé snížené sazby 10%.