Daň z nabytí nemovitostí definitivně zrušena

Daň z nabytí nemovitostí definitivně zrušena

Sněmovna předevčírem schválila zrušení daně z nemovitých věcí. Do vládního návrhu byl promítnut pozměňovací návrh Senátu. Zákon čeká již jen podpis prezidenta.

Podle odhadů přijde státní rozpočet ročně přibližně o 13 miliard Kč. Opozice se snažila tuto daň zrušit v minulosti již několikrát a byla vždy odmítnuta. Ke zlomu došlo až letos na jaře, kdy ministryně financí označila daň za nespravedlivou a navrhla její zrušení jako součást protikrizových opatření.

Daň zaniká zpětně k 31.3.2020. Novela má tedy zpětnou účinnost a v praxi to znamená, že daň nebudou platit všichni, kteří dokončili vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později. Pokud byla daň již zaplacena, bude formou vratitelného přeplatku vrácena.

Spolu se zrušením daně se ale mění možnost odpočtu úroků z nových úvěrů na bydlení. Na úvěry poskytnuté do konce letošního roku bude zachován odpočet úroků až do výše 300.000 Kč, od 1.1.2021 bude limit snížen na polovinu, tedy 150.000 Kč.

Další, a určitě ne nepodstatnou, změnou je prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitostí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 let na 10 let u nemovitostí nabytých po 1. lednu 2021. U vlastního bydlení test zůstává v délce 2 roky.