Novela zákona o DPH (Quick fixes)

Novela zákona o DPH (Quick fixes)

Novelou zákona o dani z přidané hodnoty s účinností od 1.9.2020 dochází ke změnám při některých intrakomunitárních plnění.

Počínaje 1. lednem 2020 a konče 31. srpnem 2020 mohli plátci dobrovolně postupovat podle přímého účinku směrnice Rady EU, novelou DPH jsou následující změny zakotveny v českém zákoně.

  1. Přiřazení přepravy u řetězových dodání zboží v rámci Evropské unie.
  2. Nově se přeprava při řetězových transakcí přiřadí primárně prvnímu dodání (od prodávajícího prostřední osobě). Pokud však prostřední osoba zajišťující přepravu sdělí své DIČ, které má ve státu zahájení přepravy, pak se přeprava přiradí druhé dodávce a první podléhá lokálnímu plnění.

  3. Dodání a pořízení zboží v rámci režimu konsignačního skladu (tzv. call off stock sklady).
  4. Novela upravuje situace, ve kterých se zboží přemístí předem známému odběrateli v Evropské unii, ovšem prozatím nedošlo k převodu vlastnického práva. V této oblasti existovaly různé podmínky v členských státech, které se nyní sjednocují.

    Nově se dnem dodání zboží považuje jeho prodej, a nikoliv jako doposud jeho přemístění. Podmínkou je nutnost dodat zboží během 12 měsíců a nesmí dojít ke ztrátě či zničení zboží. Součástí změn je i nová příloha v souhrnném hlášení, pomocí které se oznamuje přemístění zboží.

  5. Osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu.
  6. Pokud plátce bude dodávat zboží do jiného členského státu Evropské unie a hodlá ho osvobodit od DPH, musí odběratel sdělit daňovému subjektu svoje DIČ a zároveň tuto skutečnost uvede do souhrnného hlášení. Nesplnění těchto podmínek může vést ke zpochybnění osvobození. Z českého pohledu se nic nemění, protože povinnost ověřování DIČ již platí.

  7. Důkazní prostředky pro osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu.
  8. Další úprava podmínek pro osvobození od DPH při dodání zboží do jiného členské státu Evropské unie se vztahuje k důkazním prostředkům. Cílem nové úpravy je sjednocení pravidel a zvýšení právní jistoty plátců realizujících dodávky zboží do jiných členských zemí EU. Zavádí se tzv. vyvratitelná domněnka, že zboží bylo dodáno a vzniká nárok na osvobození při zajištění definovaných důkazních prostředků a je tak přeneseno důkazní břemeno na správce daně. Důkazy jsou rozděleny do dvou skupin a daňový subjekt musí disponovat dvěma až třemi důkazy podle toho, zda dopravu zboží zajišťuje dodavatel, odběratel nebo třetí osoba.

    Správce daně bude muset vždy uznat splnění podmínky pro osvobození dodání zboží do jiného členského státu EU, pokud dodavatel předloží alespoň 2 dokumenty vyjmenované v Nařízení pro prokázání přepravy mezi členskými státy, tj. buď dva dokumenty pod písmenem a) nebo jeden dokument pod písmenem a) a jeden pod písmenem b), které jsou vydány subjekty nezávislými navzájem a také nezávislými na dodavateli i odběrateli:

    • dokumenty týkající se odeslání nebo přepravy zboží, jako je podepsaný doklad nebo nákladní list CMR, náložný list, faktura za leteckou přepravu, faktura od dopravce zboží;
    • jiné dokumenty:
      • i) pojistka vztahující se na odeslání nebo přepravu zboží nebo bankovní doklady prokazující úhradu za odeslání nebo přepravu zboží;

        ii) úřední dokumenty vydané orgánem veřejné moci, například notářem, potvrzující ukončení přepravy zboží v členském státě určení;

        iii) potvrzení skladovatele v členském státě určení o převzetí zboží potvrzující skladování zboží v tomto členském státě.

Pokud ovšem tyto důkazní prostředky není dodavatel schopen zajistit, může postupovat jako v roce 2019. Quick fixes pouze poskytují plátcům DPH jistotu, že v případě splnění výše uvedeného se důkazní břemeno (zpochybnění přepravy) přesouvá na správce daně.
Podrobnější informace jsou dostupné na webu Finanční správy:

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/novela-zakona-o-dph-nabyva-ucinnosti-dnem-1-9-2020