Poslanci schválili lákavé daňové změny, příští generace si mají vyřešit schodek.

Poslanci schválili lákavé daňové změny, příští generace si mají vyřešit schodek.

V noci na dnešek poslanci schválili znění daňového balíčku pro rok 2021. Neví sice, kde na něj budou brát, ale ví, že budou hodně rozdávat. Negativní dopad pro státní rozpočet, který mimochodem s tímto výpadkem nepočítá, bude dle ministryně Schillerové vyšší o 135 mld. Kč. I kdyby Senát a Prezident nesouhlasili, PS je nejspíše přehlasuje.

V době pandemie a v době, kdy nevíme co přinese ráno, asi dojde k významnému snížení daní pro miliony Čechů. Vláda místo investic „rozdá“ částky, které mohly být investovány do projektů, na kterých může naše ekonomika stát v příštích dekádách. Místo toho dojde k:

  • Významnému snížení daně z příjmů pro zaměstnance s příjmy pod 140 tis. měsíčně o více než 5 %.
  • Díky vyšší slevě na poplatníka se reálné navýšení projeví nejvíce u těch nejméně vydělávajících občanů.
  • Lidé dostanou část mzdy v osvobozeném „stravenkovém paušálu“ a přestane se tak limitovat útrata ve stravovacích zařízeních (nebo nákup potravin).

Firmy mohou investovat s vědomím, že jejich náklady se oproti zdanitelným příjmům (výnosům) uplatní rychleji, protože:

  • Limit pro dlouhodobý hmotný majetek stoupne na 80 tis. Kč.
  • Mimořádné odpisy pro 1. a 2. odpisovou skupinu sníží dobu odpisování na 12 resp. 24 měsíců (mimořádné odpisy budou platit po dobu 2 let).
  • Nehmotný majetek lze odepisovat dle účetního plánu, pokud odhadovaná životnost nehmotného majetku činí 1 rok, tento majetek se daňově odepíše za 12 měsíců, nehledě na pořizovací cenu.
  • Platí podmínky pro uplatnění ztrát zpětně z předchozí novely.

Reálně se firmám daně nesníží, pouze se jim bude „snadněji“ investovat a odvod daně z příjmů se tak firmám jen posune v čase.

Snad se lidé také nebudou zlobit, když se vyšší ze sazeb bude uplatňovat i u ostatních příjmů. Prodej bytu, příjmy investorů, pronájem nemovitostí – tyto a další příjmy se zdaní sazbou 23% nad výše zmíněný limit, pokud nebudou osvobozeny.

Už asi nikoho nepřekvapí, že vzroste daň z tabákových výroků, snížení spotřební daně z nafty o korunu na litr už bylo méně očekávanou změnou.

Výpadek příjmů řešen není, jak plyne ze zápisu schůze PS, ministryně Schillerová to nechává na budoucích elitách:

„…Říkám upřímně, že to je docela rána. Určitě to pomůže lidem, ale pro budoucí vládu to bude znamenat zcela legitimní debatu o změně daňového mixu…”