Správce daně už by neměl zadržovat nárokované DPH, které neprověřuje

Správce daně už by neměl zadržovat nárokované DPH, které neprověřuje

Správce daně v současné době může zadržovat nárok na odpočet daně, pokud má v daném zdaňovacím období pochybnosti o správnosti vyčíslení DPH v daňovém přiznání, které hodlá prověřovat. Přitom mu zákon neumožňuje vyplatit ani malou část u plnění, kterých se pochybnosti netýkají.

Od 1.1. 2021 by měl správce daně vyplatit zálohu na nadměrný odpočet u případů, které nehodlá prověřovat v rámci postupu k odstranění pochybností nebo daňové kontroly. Záloha se ale bude vyplácet jen pokud bude vyšší než 50 000 Kč.

Už by se tak nemělo stávat, že firma kvůli jednomu prověřovanému plnění nedostane několik měsíců celý odpočet, i když prověřovaná částka je marginální k částce celkové.

  • Příklad:
    Firma A vyrábí a dodává zboží do jiných členských států EU. Zároveň si za měsíc leden mimo jiné nárokuje odpočet daně z nové výrobní linky. Správce daně tuto firmu velmi často obesílá s dotazy k vysvětlení nároku na odpočet daně. Tento měsíc vidí, že je nárok dokonce vyšší o 30% oproti předchozím měsícům a vyzve tak firmu A k odstranění pochybností. Firma A pošle 3 nejvýznamnější faktury, z čehož správce daně usoudí, že vyšší nárok na odpočet je způsoben nákupem linky. Tím pádem firmě A pošle zálohu na nadměrný odpočet u všech plnění kromě výrobní linky, kterou bude dále prověřovat.

Správce daně může zálohy posílat i průběžně dle toho, jak budou pochybnosti ubývat. Zároveň výplata zálohy nebude stanovením daně a při zúčtování se tak může naopak stát, že správce daně nárok neuzná i u prvotně neprověřovaného plnění a zálohu budeme muset nakonec „vrátit“.

Pokud vám správce daně nárok na odpočet prověřuje pravidelně, využijte možnosti a upozorněte v roce 2021 na své právo k vyplacení zálohy. Můžete se na nás také kdykoli obrátit a při daňové kontrole nebo v případě výzvy od FÚ vám se správným postupem pomůžeme.