Odpovědnost jednatele za dluhy společnosti

Odpovědnost jednatele za dluhy společnosti

Může se jednatel ocitnout v situaci, že bude ručit za dluhy společnosti? Jednatel je mimo jiné pověřen obchodním vedením společnosti a nevyhnutelně musí být odpovědný za výsledky firmy. Je ovšem potřeba odlišit stav, kdy může být jednatel „pouze“ odvolán z funkce za nepřiznivý (obchodní) vývoj společnosti a stav, kdy jednatel poruší své zákonné povinnosti. O takových případech, kdy jednatel může třeba i ručit za dluhy společnosti se dozvíte dále v článku.

Péče řádného hospodáře

Již při jmenování musí být jednatel schopen určit, že k výkonu funkce má dostatečné schopnosti a vědomosti a je dostatečně způsobilý určit moment, kdy je pro jednotlivá rozhodnutí nutné najmout odborníka1. Zjednodušeně je potřeba, aby jednatel spravoval majetek tak, jak by spravoval majetek vlastní2.

Jednatel by nejednal s náležitou péčí, pokud by např. neudělal vše potřebné k odvrácení hrozícího úpadku, případně pokud by nepodal insolvenční návrh v případě, kdy to zákon vyžaduje3. Může se tak stát, že jednatel bude ručit za závazky společnosti, kterých se věřitelé nemohou domoci na samotné společnosti.

Také pokud by jednatel jednal bez náležité péče a dostupných informací, a tím způsobil společnosti škodu, musí společnosti takovou škodu nahradit v neomezeném rozsahu. Smluvní omezení takové odpovědnosti není možné a každý jednatel by měl při jednání za společnost myslet na to, že vždy jedná v určité míře i se svou osobní odpovědností4.

Ostatní povinnosti

Jednatelé mají ve vztahu ke společnosti mnoho dalších povinností. Platí pro ně zákaz konkurence, pravidla o střetu zájmů a mnoho dalších. Jedna z nejvíce diskutovaných je zajištění vedení řádného účetnictví nebo nově povinnost uvést skutečného majitele do evidence skutečných majitelů. I v souvislosti s těmito povinnostmi může jednatel svým nezodpovědným jednáním způsobit společnosti škodu.

Pokud jednatelé jednají s péčí řádného hospodáře a plní všechny povinnosti dané legislativou, nemusí se obávat osobního ručení. Jisté podnikatelské riziko totiž patří k životu každé obchodní společnosti.

Jestliže vykonáváte funkci jednatele a nejste si svým odborným rozhodnutím jisti, neváhejte se na nás obrátit. Pomůžeme především s povinností řádného vedení účetnictví, plnění všech daňových záležitostí nebo zajistíme odpovídající právní poradenství.
______________________________________________________________

1 § 159 zák. č. 89/2012 Sb.
2 § 52 zák. č. 90/2012 Sb.
3 § 98 a 99 zák. č. 182/2006 Sb.
4 § 53 zák. č. 90/2012 Sb.