Převodní ceny pod vlivem COVID 19

Převodní ceny pod vlivem COVID 19

Celá řada společností se v souvislosti s COVID-19 setkává kromě ostatních problémů i s problémem nastavení převodních cen. Zejména se jedná o ty, na jejichž skupinové výsledky měl a má COVID-19 negativní dopady vedoucí je do ztráty. Společnosti tak musí zhodnotit dopad COVID-19 na politiku v oblasti převodních cen tak, aby odrážela současnou nebo budoucí ekonomickou realitu, nikoliv minulost. To, co před několika měsíci platilo za převodní cenovou politiku, nemusí být vhodné za obvyklých podmínek nyní. Následkem toho pak jakákoliv stávající dokumentace k převodním cenám může poskytovat malou nebo žádnou ochranu v případě kontroly daňovým úřadem.

Nezávislé a závislé společnosti


V souvislosti se ztrátami dosaženými společnostmi na konsolidovaném základě také vyvstává otázka, zda může i závislý distributor/operátor s omezeným rizikovým a funkčním profilem vykázat ztrátu. Většina modelů pracuje s tím, že tento závislý distributor/operátor dosahuje zisku na základě zjištěné ziskové marže a na hlavní společnost následně dopadá zbývající zisk/ztráta. Odpověď na tuto otázku dává směrnice OECD o převodních cenách, která připouští, že tyto závislé společnosti, stejně jako nezávislé společnosti, mohou v důsledku nepříznivých ekonomických podmínek utrpět ztráty. Tento krok je však třeba zvážit s extrémní opatrností a měl by být podložen dostatečnou analýzou a dokumentací.

Stanovení srovnatelných cen


V praxi se často setkáváme s nastavením cen pro skupiny, kde je hlavní společnost, která přebírá hlavní rizika, vykonává komplexní funkce, činí strategická rozhodnutí, vlastní klíčová nehmotná aktiva a nese s nimi související výdaje. Dále pak jsou součástí skupiny společnosti, závislí distributoři s omezeným rizikem a omezenou funkcí. V těchto případech je pak často ke stanovení srovnatelných cen používána metoda TNMM (Transactional net margin method), u které je zjišťována zisková marže pomocí údajů od srovnatelných nezávislých společností z komerčních databází za předcházející historická období. Zejména zde se pak společnosti potýkají s problémem, kdy data za předchozí nejčastěji tři období nereflektují skutečné výsledky nezávislých srovnatelných společností pod vlivem COVID-19 za rok 2020.

Tato situace by mohla vést k přiznání nerelevantních zisků závislých distributorů, zatímco hlavní společnosti budou trpět zesílenými dopady krize.

Otázkou tak je, jak zohlednit dopad COVID-19 na ziskovou marži získanou od srovnatelných společností za rok 2019?

Jeden z navrhovaných přístupů postupuje ve třech krocích.

    1. Porovnání poklesu tržeb mezi roky 2019 a 2020 u testované společnosti a jeho aplikace na tržby srovnatelných společností v roce 2019.

    2. Určení dopadu poklesu tržeb na náklady u každé ze srovnatelných společností, přičemž variabilní náklady se mění téměř úměrně s prodejem, zatímco fixní náklady jsou ovlivněny pouze mírně změnami obratu.

    3. Provedené úpravy by tak umožnily napodobit dopad COVID-19 na upravený provozní zisk každé srovnatelné společnosti a vedly by k definici rozpětí upravených ziskových marží použitelných pro stanovení zisku, který má být přidělen závislému distributorovi za rok 2020.

V každém případě je taková výjimečná úprava srovnatelnosti, pouze jedním z možných přístupů a musí vycházet z důkladného studia situace testovaných společností a jejich ekonomického prostředí.