Další zvýšení byrokratické zátěže podnikatelů na obzoru

Další zvýšení byrokratické zátěže podnikatelů na obzoru

Další návrh zákona, který zvyšuje byrokratickou zátěž podnikatelů, byl přijat v době nouzového stavu!

V rámci projednání návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě byl Sněmovnou odsouhlasen ve zrychleném řízení propašovaný návrh ministryně Maláčové, který zavádí znovu oznamovací povinnost pro firmy, která byla zrušena v roce 2011. Jde o povinné nahlašování všech volných pracovních míst na Úřad práce do 10 kalendářních dnů. Tedy i těch, o kterých zaměstnavatel ví, že je sám obsadí a kým je obsadí.

Další zásadní změna se má týkat zaměstnávání osob na základě dohody o provedení práce (DPP), kterou dle zákoníku práce zaměstnavatel využívá pro příležitostně konané práce.

Nový návrh zavádí povinnost zaměstnavatele hlásit nástup každého brigádníka do osmi dnů a pak nahlásit jeho skončení. Úsměvnou či spíše k pláči se stává situace, kdy brigádníka chcete využít pouze na jednorázovou práci v rozpětí pár hodin v jednom dni. Kromě administrativní zatěže to bude znamenat také úpravu mzdového a personálního systému. Případné porušení povinnosti může být trestáno až milionovou pokutou.

Smyslem zákona je údajně zabránit nelegálnímu zaměstnávání a mít přesnou evidenci lidí na DPP. Obáváme se, že ve výsledku povede pouze k nárůstu administrativy a počtu osob zaměstnaných načerno.

Návrh zákona čeká projednání v Senátu a doufejme, že tento návrh zůstane jedním z mnoha, které horní sněmovna odmítne!