Senát odmítl byrokratickou zátěž podnikatelů z „dílny“ ministryně Maláčové.

Senát odmítl byrokratickou zátěž podnikatelů z „dílny“ ministryně Maláčové.

Nové administrativní povinnosti spojené s povinností zaměstnavatele hlásit nástup a výstup každého brigádníka do osmi dnů a znevýhodněné zaměstnávání na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele, nakonec Senát odstranil z návrhu zákona ministryně Maláčové o mimořádném příspěvku zaměstnance při nařízené karanténě.

Senátu neuniklo, že návrhem na zpřísnění a zhoršení podmínek zaměstnávání by se smazal zásadně rozdíl mezi dohodami a pracovním poměrem. Je totiž naprosto běžné, že jeden zaměstnavatel si v průběhu krátkého času najme několik brigádníků a zvýšením personálních a finančních nároků na tuto administraci, podnikatelům opravdu nepomůže.

Tím, že konečná podoba návrhu zákona nebyla diskutována s žádnou organizací zastupující zaměstnavatele, neprošla žádným připomínkovým řízením, ale byla součástí návrhu upravujícího podmínky karantény v současné situaci, byl tento návrh Ministerstva práce a sociálních věcí shledán jako vědomé obejití legislativního postupu schvalování.

Pevně věříme, že Sněmovna bude v budoucnu postupovat při schvalování zákonů zodpovědněji tak, aby nedošlo ke zneužití stavu legislativní nouze. Pokud pravidla zákonodárci porušují, těžko mohou být vymahatelné po běžných občanech.