Avízo třetí Výzvy z programu COVID – Nepokryté náklady

Avízo třetí Výzvy z programu COVID – Nepokryté náklady

Ministerstvo průmyslu a obchodu v prosinci 2021 zveřejnilo Avízo třetí Výzvy programu COVID – Nepokryté náklady. Samotné vyhlášení Výzvy bylo původně plánováno po skončení rozhodného období – tedy na začátek ledna 2022.

Vzhledem k tomu, že rozpočet sestavený předchozí vládou nebyl schválen a aktuálně Česká republika hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu, zveřejnění této Výzvy se odkládá.

Program je určen na pomoc podnikatelským subjektům, jejichž obrat vlivem pandemie poklesl za rozhodné období nejméně o 30 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 (případně 2018).

Zamýšlené parametry programu

  • Celková výše vyčleněných prostředků: 12 mil. EUR.
  • Termín pro podání žádosti: nejpozději do 30.06.2022.
  • Rozhodné období: od 1. listopadu 2021 do 31. prosince 2021, případně pokud je žadatel dle podmínek Výzvy klasifikován jako mikropodnik, může si zvolit období od 1. července 2021 do 31. prosince 2021.
  • Výše podpory: v rozmezí 40-90 % nepokrytých nákladů za rozhodné období, v závislosti na míře poklesu obratu
  • Maximální výše podpory: pro jednoho žadatele činí 30 mil. Kč.

MPO v rámci Výzvy dále stanovuje podmínky, které je nezbytné pro úspěšné vyřízení žádosti o podporu splnit

Základní podmínky žadatele pro získání podpory

  • Jedná se o podnikatele, fyzickou, nebo právnickou osobou, která vykonává podnikatelskou činnost dle živnostenského zákona.
  • Pokles obratu za rozhodné období minimálně o 30 % oproti srovnatelnému období, přičemž srovnatelným obdobím se rozumí stejné období roku 2019 (případně 2018). Pokud podnikatel zahájil činnost až po 1. listopadu 2019, může si vybrat kterékoliv dva po sobě jdoucí měsíce od 1. listopadu 2019 do 31. října 2021.
  • Podnikatelský subjekt v rozhodném období dosáhl ztráty.
  • Ke dni podání žádosti není v úpadku, v exekuci, v likvidaci, v insolvenci, nejedná se o nespolehlivého plátce dle zákona o DPH, nemá nedoplatky vůči vybraným institucím (tj. vůči státu).

Výše nepokrytých nákladů a pokles obratu budou prokazovány na základě upravených výkazů zveřejněných na portálu MPO. Pro účely programu se do těchto výkazů zahrnují veškeré výnosy a náklady bez ohledu na sektor, ve kterém podnikatelský subjekt působí.

Pokud potřebujete další informace týkající se této Výzvy, pomoc s podáním žádosti, sestavení upravených výkazů nebo jejich ověření, neváhejte se na nás obrátit.