Nový vládní úsporný balíček

Nový vládní úsporný balíček

Vláda ve čtvrtek 11.5.2023 představila Ozdravný balíček, který by měl snížit schodek státního rozpočtu. Většina změn je navrhována od 1. ledna 2024. Níže shrnujeme vybrané daňové změny.

DPH

Redukce počtu sazeb DPH na základní 21 % a sníženou 12 % (sjednocení dvou snížených sazeb 15 % a 10 % do jedné). Současně vláda navrhuje přesunutí vybraného zboží a služeb ze snížené do základní sazby DPH.

Právnické osoby

Zvýšení daně z příjmů právnických osob z 19 % na 21 %.

Omezení daňové uznatelnosti při nákupu osobních automobilů pro podnikatelské účely na první 2 miliony Kč z ceny vozu.

Fyzické osoby

Zvýšení limitu pro zvýšenou sazbu daně z příjmů fyzických osob 23 %. Pásmo příjmů, v rámci kterého se platí 23% sazba daně, bude namísto 4násobku průměrné mzdy (161.300 Kč) začínat na 3násobku průměrné mzdy (121.000 Kč) – uvedené částky jsou aktuální pro rok 2023.

Omezení osvobození při prodeji cenných papírů a podílů v obchodních společnostech na 40 mil. Kč na poplatníka. A zároveň se ponechává osvobození příjmů z prodeje cenných papírů do výše 100 000 Kč za zdaňovací období.

OSVČ

Postupné zvyšování minimálního vyměřovacího základu pojistného na sociální pojištění OSVČ v letech 2024-2026 z 25 % na 40 % průměrné mzdy (tj. o 5procentních bodů ročně).

Zvýšení hranice základu daně pro výpočet odvodů pojistného OSVČ na 55 % namísto současných 50 %.

Zaměstnanci

Znovuzavedení nemocenského pojištění zaměstnanců ve snížené výši 0,6 %. To znamená, že se sociální pojištění zaměstnance ze současných 6,5 % zvýší na 7,1 %.

Zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům.

Zrušení osvobození nadlimitních stravenek. Ty dnes na rozdíl od stravenkového paušálu mohou být poskytovány bez limitu.

Nové stanovení 2 limitů pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě DPP (dohody o provedení práce):

  • první limit bude stanoven pro DPP u jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 25 % průměrné mzdy a
  • druhý limit (vyšší) bude stanoven pro vznik účasti na pojištění při souběhu více DPP u více zaměstnavatelů, a to ve výši 40 % průměrné mzdy.

Nemovité věci

Zvýšení sazby daně z nemovitých věcí až na dvojnásobek. Dále bude zavedena automatická valorizace podle inflace, a to od roku 2025.

Dotace

Snížení národních dotačních titulů průřezově na většině ministerstev pro roky 2024 a 2025.