Možnost účtovat v cizí měně – příležitost nebo past?

Možnost účtovat v cizí měně – příležitost nebo past?

V návrhu nového zákona o účetnictví je zmíněná možnost vést účetnictví v jiné měně než CZK. Měli byste tuto možnost využít? Představujeme pozitivní i negativní aspekty spojené s přechodem na účetnictví v cizí měně.

O návrhu nového zákona o účetnictví jsme vás již informovali v dřívějším článku. Podmínkou pro přechod na vedení účetnictví v cizí měně je splnění podmínek funkční měny, tak jak jsou popsané v Mezinárodních účetních standardech IFRS. Zákon nestanovuje, jaká cizí měna je přípustná, i když se dá očekávat, že nejčastěji se bude uvažovat o přechodu na EUR. Pokud se účetní jednotka rozhodne měnu v účetnictví změnit, nesmí se znovu vrátit na CZK, pokud bude stále splňovat podmínky cizí funkční měny. Odchod od CZK bude tedy dobrovolný, návrat na CZK bude možný pouze po splnění podmínek.

Jaké jsou výhody spojené s přechodem na cizí měnu v účetnictví?

  • Omezí se nebo úplně odpadnou kurzové rozdíly, což by mělo vést k jednoduššímu účetnictví a k přesnějšímu zachycení hospodaření společnosti.
  • Zjednodušení přípravy konsolidovaných účetních závěrek a zjednodušení interního reportingu, pokud česká účetní jednotka může přejít na stejnou měnu, jakou používá skupina.
  • Zvýšení srovnatelnosti účetnictví se zahraničím.

Jaké jsou nevýhody spojené s přechodem na účetnictví v jiné měně než CZK?

  • Stát obecně vychází z předpokladu, že účetní jednotky účtují v CZK. Například limity pro audit a konsolidaci jsou stanovené pouze v CZK. Dotační tituly mohou vyžadovat některé účetní hodnoty a je otázka, jestli budou připravené pracovat s jinými měnami než s CZK.
  • Účetní softwary nemusí být schopné s cizí měnou správně pracovat.
  • Mzdový systém neumožňuje počítat mzdy v cizí měně – vždy budete muset vše konvertovat do CZK a z CZK.

A co DPPO a DPH?

Vycházím z předpokladu, že účetnictví vedené v cizí měně bude použitelné i pro stanovení základu daně z příjmů právnických osob. Stejně tak předpokládám, že DPH půjde vyřešit podobným způsobem jako už funguje dnes při fakturách v cizí měně. Pokud by DPPO a DPH fungovalo jiným způsobem, přinese to další řadu velmi významných problémů.

Při přechodu na jinou funkční měnu budete průkopníkem a budete narážet na řadu problémů, kde není ani možné všechny dopředu zmapovat a odhadnout.

V této fázi schvalování nového zákona o účetnictví se zdá, že s přechodem na účetnictví vedené v jiné měně než CZK bude spojená řada komplikací a benefity se nezdají být příliš významné. Pro některé účetní jednotky, typicky ty, co jsou součástí zahraniční konsolidované závěrky, může mít přechod na jinou funkční měnu přesto význam. U ostatních účetních jednotek z mého pohledu převažují nevýhody a rizika nad benefity, takže minimálně několik let od vstupu nového zákona o účetnictví v platnost bych přechod na účetnictví v jiné měně nedoporučoval.