Daňová uznatelnost nákladů souvisejících s ochranou zaměstnanců před onemocněním COVID-19

Daňová uznatelnost nákladů souvisejících s ochranou zaměstnanců před onemocněním COVID-19

Pandemie v podobě onemocnění COVID-19 tu s námi ještě nějakou dobu bude a řada firem či OSVČ se snaží všemi možnými prostředky eliminovat dopad koronaviru na své podnikání. Podnikatelé tak investují do ochranných pomůcek svých zaměstnanců nebo jim dokonce pravidelné hradí testy na zjištění tohoto onemocnění. Vzhledem k dlouhé době trvání pandemie, se vynaložené částky mohou pohybovat ve značné výši. Nastává otázka, zda jsou výdaje daňově uznatelné a zda lze z nich uplatnit nárok na odpočet DPH.

Ochranné pomůcky

Obecně jsou daňově uznatelné výdaje, které jsou vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Zároveň nárok na odpočet DPH lze uplatnit u přijatých plnění, které jsou využity v rámci ekonomické činnosti. V případě nákupu roušek, dezinfekcí, masek a dalších ochranných pomůcek zaměstnancům jsou podmínky splněny a jedná se o daňově uznatelný náklad s možností uplatnit nárok na odpočet DPH.
U zaměstnanců se jedná o prostředky k výkonu práce a nepovažují se tak za příjem ze závislé činnosti. Naopak by se tato situace nevztahovala na poskytnutí pomůcek nad rámec ochrany zdraví na pracovišti, tj. pro osobní potřebu zaměstnance.

Pokud bychom se vrátili v čase do jara letošního roku, kdy byl akutní nedostatek ochranných pomůcek, uchýlila se řada firem k pořízení ochranných pomůcek svépomocí nebo je naopak samy vyráběly a následně darovaly. Věnování pomůcek je z hlediska daně z příjmů považováno za dar, tj. daňově neuznatelný náklad a zároveň lze snížit základ daně, pokud je dar:

  • účelný (např. zdravotnický, humanitární, charitativní),
  • v minimální hodnotě 2 000 Kč, avšak lze snížit základ daně maximálně o 30 % (novelou ZDP došlo k dočasnému navýšení z 10 % – musí ještě schválit Senát a podepsat prezident), více v našem článku ZDE,
  • zdokumentován (např. darovací smlouvou).

Ovšem přechodné ustanovení, které je součástí nedávno schváleného daňového balíčků, poskytuje možnost nepeněžité dary v souvislosti s onemocněním COVID-19 mezi 31. 3. 2020 a 31. 12. 2020 považovat za daňově účinné náklady. Pokud poplatník využije tuto možnost, nelze zároveň hodnotu bezúplatného daru uplatnit jako odečitatelnou položku od základu daně.

Na základě aktuálně platného liberačního balíčku není z pohledu DPH předmětem daně bezúplatné dodání ochranných pomůcek, pokud byl na vstupu uplatněn nárok na odpočet. Konkrétně se jedná zejména o tyto situace:

  • bezúplatné dodání zboží (ochranné pomůcky, testovací soupravy atd.),
  • bezúplatné dodání zboží k výrobě dezinfekce
  • bezúplatné dodání zboží zdravotníkům,
  • bezúplatné dodání zboží složkám integrovaného záchranného systému, armádě ČR, pro potřeby sociálních služeb.

Testování

V případě preventivního testování za účelem ochrany zdraví na pracovišti (nebo testu u OSVČ), se jedná o daňově uznatelný náklad. Současně je vhodné disponovat podklady, z jakého důvodu bylo toto opatření zavedeno a souvisí s bezpečným chodem firmy (či podnikání OSVČ). Zároveň se na straně zaměstnance nejedná o zdanitelný příjem.

Pokud by zaměstnavatel napřímo uhradil test mimo ochranu zdraví na pracovišti, tj. jako benefit, nejedná se o daňově uznatelný náklad a na straně zaměstnance jde o osvobozený nepeněžní příjem (test musí být proveden zdravotnickým zařízením evidovaným v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb). Naopak při zaplacení testu zaměstnancem, který si následně nechá účtenku proplatit, jde o jeho peněžní příjem, který podléhá zdanění a pro zaměstnavatele se z titulu nákladu nesouvisejícího s jeho podnikáním jedná o daňově neuznatelný náklad.