Vyšší daňové zvýhodnění dárců

Vyšší daňové zvýhodnění dárců

Poskytujete významnější dary na dobročinné účely? Možná i Vás se týká novela zákona o dani z příjmů, která zvyšuje maximální hranici uplatnitelných darů z 10 % základu daně až na 30 %! Zde je nezbytné zmínit, že v současné době zákon neprošel kompletním legislativním procesem (lze však předpokládat jeho schválení).

Právnické osoby mohou novinku využít ve zdaňovacích obdobích, která skončila/í od 1. 3. 2020 do 28. 2. 2022 a fyzické osoby ve zdaňovacích obdobích 2020 a 2021. Novela tedy umožňuje postupovat podle nových pravidel již za zdaňovací období roku 2020!

V této souvislosti je však nutné připomenout, že pro snížení základu daně je nutné, aby dary byly uhrazeny (u nepeněžitých poskytnuty) v daném zdaňovacím období! Pro uhrazení či poskytnutí darů a využití nového zákona zbývá pouze pár dnů! Pokud by se tak stalo až v roce 2021, jedná se o odčitatelnou položku roku 2021.

V případě, že poplatník již podal přiznání k dani z příjmů právnických osob, které skončilo po 1. 3. 2020 až do účinnosti novely, existuje na základě přechodného ustanovení možnost podat dodatečné daňové přiznání a uplatnit vyšší odčitatelnou položku. Dodatečné přiznání musí být podáno do konce následujícího měsíce po měsíci, ve kterém nabyl zákon účinnost, tj. pravděpodobně do konce února.

O dalším vývoji schvalování zákona Vás budeme informovat.