První kolo automatické výměny informací je v plném proudu!

První kolo automatické výměny informací je v plném proudu!

Automatická výměna informací (AEOI) je globální mechanismus, který má omezit výskyt daňových úniků. K mezinárodní dohodě se připojila také Česká republika a první reporty podle nového standardu se sestavují už ke konci tohoto měsíce.

K systému automatické výměny informací jsme se připojili společně s dalšími 48 státy. Další země, které si vymohly roční odklad (například Švýcarsko), se přidají příští rok.

Sběr informací probíhá prostřednictvím vybraných finančních institucí, jako jsou banky, fondy, spořitelny, pojišťovny, popřípadě další instituce zabývající se investováním a správou majetku. Tyto subjekty od letošního roku povinně reportují daňovým správám následující informace:

  • různé typy investičních příjmů (úroky, dividendy, investiční fondy),
  • podíly v obchodních společnostech,
  • výnosy z prodejů těchto podílů,
  • roční a konečné zůstatky účtů, depozit, dluhopisů, pojištění a ostatních aktiv, čísla účtů,
  • jména a adresy majitelů účtů, a to jak právnických, tak fyzických osob (včetně osob ovládajících, beneficientů a skutečných vlastníků).

V rámci automatické výměny informací budou reportovány jak aktivní, tak pasivní příjmy. Hlášeni proto budou skuteční vlastníci („beneficial owners“), stejně jako obmyšlené osoby nebo zakladatelé svěřeneckých fondů a trustů.

První mezistátní reporty jsou sestavovány retrospektivně za období od 1. 1. 2016. Úplný seznam jurisdikcí, které se do automatické výměny daňových informací zapojily, naleznete zde: http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/international-framework-for-the-crs/exchange-relationships/.

Nenechte se překvapit svým správcem daně!