Mezinárodní daňové plánování? Čím dál trnitější cesta

Mezinárodní daňové plánování? Čím dál trnitější cesta

V průběhu zhruba posledních dvaceti let se pravidelně účastním konferencí a seminářů o daňovém plánování. A shledávám, že agenda těchto akcí prochází opravdu zajímavým vývojem. Před dvaceti lety se tu probíraly půvaby offshorových lokalit a porovnávaly se výhody a nevýhody jejich daňových režimů nebo možnosti jejich využití. Časy se ale změnily. Dnes se podobné akce většinou mění ve výčet všech možných zákonů, opatření a směrnic, jejichž účelem je daňové plánování omezit nebo úplně vymýtit.

Například minulý týden jsem se zúčastnil semináře, který pod názvem Mezinárodní daňové plánování: aktuality a výhled uspořádala společnost 1. VOX, a.s. S nadsázkou lze říci, že se účastníci dozvěděli, jak státy a jejich vlády brání daňovému plánování, zatímco o tom, jak daňově plánovat, jsme se nedozvěděli vůbec nic.

Posuďte sami – setkání se věnovalo tématům, jako je

  • automatická mezistátní výměna informací, například o příjmech ze zaměstnání, bankovních účtech nebo skutečných vlastnících firem,
  • povinnost daňových subjektů zveřejňovat svá přeshraniční schémata a opatření, jejichž jedním z cílů jsou daňové úspory,
  • směrnice Rady EU proti daňovým únikům ATAD II omezující mimo jiné uznatelnost plateb úroků a zavádějící zdanění při stěhování sídla přes hranice,
  • mnohostranná úmluva o implementaci opatření, pomocí kterých se hromadně mění ustanovení smluv o zamezení dvojímu zdanění za účelem zabránění agresivnímu daňovému plánování.

Všechna tato opatření jsou postupně implementována do naší legislativy a je třeba s nimi počítat. To bude zcela jistě představovat obrovské náklady a nárůst úřednického aparátu. Přitom ale neexistuje žádná seriózní studie, která by porovnávala cenu vstupů s předpokládanými přínosy. Nová pravidla jsou přijímána na úrovni Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), přestože o smysluplnosti některých z nich pochybují i sami úředníci ministerstva financí a finanční správy.

Mezinárodní instituce se v posledních letech snaží daňové plánování zastavit všemi dostupnými prostředky. Jsme přesto jednoznačně přesvědčeni, že daňoví poplatníci mají svrchované právo legitimně volit postupy, které vedou k úspoře nákladů a vyšší efektivitě jejich podnikání, samozřejmě v mezích daných zákony. Ve společnosti Grinex Czech Republic se proto ze všech sil snažíme podporovat klienty, kteří se rozhodli touto cestou vydat. Díky našim zkušenostem se nám daří nacházet řešení, i když je to v důsledku měnících se podmínek čím dál složitější.