Strasti návratu do zaměstnání po mateřské dovolené

Strasti návratu do zaměstnání po mateřské dovolené

Již tomu bude téměř rok, co jsem se po sedmi letech vrátila z rodičovské dovolené. Na to, proč se tomu říká dovolená, jsem za těch sedm let nepřišla! Do práce jsem se těšila. Chyběl mi kontakt s dospělými a doufala jsem, že se vymaním ze stereotypu, který jsem po mnoha letech doma přirozeně pociťovala.

Před rodičovskou jsem pracovala jako účetní, ale v oboru se toho během sedmi let událo opravdu hodně. Největší změnou bylo zavedení kontrolního souhrnného hlášení k DPH, třetí sazby DPH či EET. I když jsem se snažila novinky a trendy sledovat, se dvěma aktivními dětmi jsem příliš času na studium neměla. Kromě zákonů se navíc proměnila i samotná firma a pracovní kolektiv. Většina kolegů a kolegyň, se kterými jsem před lety pracovala, již působí v jiném oddělení nebo v jiném podniku. Měla jsem obavy, jak se s těmito změnami vypořádám a jak budu zvládat novou roli pracující matky. Matky, která pracuje a zároveň se musí starat o děti, které vyžadují neustálou pozornost a nemohou být samy doma.

Ani teď, s odstupem více než půl roku, nedokážu říci, že by mé obavy byly neopodstatněné a vstup do zaměstnání bezproblémový. Měla jsem ovšem štěstí. Firma Grinex mi vyšla vstříc. Nastoupila jsem na původní pozici a domluvili jsme se na zkráceném pracovním úvazku. Díky tomu mohu skloubit práci s péčí o děti, jejich vyzvedáváním ze školy a školky, děláním domácích úkolů apod. V případě nutnosti mohu využít i možnost práce z domova. Postupně se mi s pomocí kolegyň a nadřízených, na které se mohu kdykoli obrátit, daří vstřebat všechny novinky v oboru a plně se zapojit do pracovního procesu. Vzhledem k tomu, že firma má vskutku široký záběr, od běžného přes mzdové účetnictví až po daňové poradenství, mám velké možnosti sdílet zkušenosti a rozšiřovat si znalosti v oboru. Grinex také nabízí velké možnosti kariérního růstu, takže vím, že se nemusím bát dalšího stereotypu.

Po půl roce jsem si již našla nový životní rytmus. Stále se ráno těším do práce a odpoledne z práce domů za dětmi a věřím, že mi to dlouho vydrží.