Konec nárokování DPH u bytů?

Konec nárokování DPH u bytů?

Již od ledna 2021 končí možnost dobrovolně uplatňovat DPH u pronájmu prostor určených k bydlení pro jiné plátce DPH. V důsledku to přináší komplikace zejména pro investory, kteří si nárokovali DPH při pořízení bytů nebo třeba rodinných domů apod. Pronájem těchto prostor již nelze dobrovolně zatížit DPH a pokud budou investoři v pronájmu pokračovat, měli by v určitých případech upravit (vrátit) poměrnou část nároku na odpočet DPH. Finanční správa nám ale nabízí řešení.

Z informací vydaných GFŘ na stránkách finanční správy nebo na webu etržby.cz jasně plyne, že ubytovací služba není pronájmem a jako taková podléhá odvodu DPH. Podrobné informace zjistíme právě z informace GFŘ.

Nárok na DPH při pořízení prostor k bydlení lze nadále uplatnit, pokud je v nich provozována zdanitelná činnost jako např.:

  • ubytovací služby v hotelích a podobných zařízeních (motely, penziony atd.) s každodenním úklidem a jinými službami,
    obvykle poskytované na dny nebo týdny,
  • ubytovací služby v mládežnických hostelech, horských chatách a rekreačních chatách s pokoji nebo ubytovacími
    jednotkami, s velmi omezenými úklidovými službami nebo bez nich,
  • ubytovací služby v nemovitostech užívaných na časový úsek (time-share), pro návštěvníky mimo jejich obvyklé
    bydliště,
  • ubytovací služby v pokojích nebo ubytovacích jednotkách, ne s každodenními úklidovými službami, např. v bytech
    a domech pro dovolenou, bungalovech a chatách, pro osoby mimo jejich bydliště, obvykle poskytované na dny nebo týdny
    a další.

Rádi bychom také upozornili na nutnost sledovat všechny (zejména stavební) předpisy a mít např. prostory zkolaudované pro činnosti, které v těchto prostorách provozujete.

S ohledem na nastávající úpravu zákona o DPH doporučujeme zrevidovat stav vaší investice a připravit se na případné změny. Pokud plánujete pořídit nemovitost k bydlení a uplatnit nárok na odpočet, ozvěte se nám a společně najdeme nejlepší řešení.