Paušální daň - zjednodušení podnikání za dveřmi

Paušální daň - zjednodušení podnikání za dveřmi

Od počátku příštího roku mohou živnostníci za splnění zákonných podmínek využít novinku, která mnohým ulehčí život. Po paušálních výdajích, stanovení paušální daně dohodou, přichází pro OSVČ další možnost zjednodušení. Novinka v podobě tzv. paušální daně představuje částku, která se skládá ze 100 Kč daně z příjmů, minimálního měsíčního odvodu na zdravotní pojištění a 1,15 násobku minimálního měsíčního odvodu na důchodové pojištění. V roce 2021 tak jednou částkou ve výši 5 469 Kč dojde k úhradě zdravotního pojištění ve výší 2 393 Kč, důchodového pojištění ve výši 2 976 Kč a již zmíněných 100 Kč za daň z příjmů.

Počínaje 7. prosincem roku 2020 se OSVČ mohou prostřednictvím online formuláře Finanční správy registrovat k paušální dani, avšak nejpozději do 11. ledna 2021. Formulář je následné nutné odeslat datovou schránkou či odevzdat na podatelně místně příslušného finančního úřadu nebo vhodit do sběrného boxu na tomto pracovišti. Pokud budou i v dalších letech splněny zákonné podmínky, OSVČ nemusí znovu oznamovat využití paušální daně. V případě zahájení podnikání je živnostník účasten paušální daně počínaje měsícem, ve kterém zahájil činnost.

Zcela jednoznačně je novinka výhodná pro podnikatele uplatňující 40% výdajový paušál, u kterých finanční úspora může činit až 120 000 Kč a efektivní daňová sazba může dosáhnout 7 %! Naopak 80% paušál, využívaný řemeslníky a zemědělci, ušetření nepřinese. V případě nejčastějšího 60% paušálu nelze jednoznačně určit, zda se přechod na paušální daň vyplatí, protože podnikatel nemůže:

  • uplatnit jakoukoliv odečitatelnou položku od základu daně (např. úroky z hypotečního úvěru a penzijní nebo životní pojištění),
  • uplatnit jakoukoliv slevu na dani (např. na manželku a děti),
  • uplatnit daňový bonus.

Nejen u OSVČ s výdajovým paušálem, ale i u podnikatelů kalkulujících základ daně dle reálných výdajů platí, že čím menší základ daně, tím je důležitější zhodnotit, jak vysoké jsou odečitatelné položky a slevy na dani. Poté lze určit, zda se přechod na paušální daň živnostníkovi vyplatí či nikoliv.

Pokud OSVČ dojde k závěru, že chce využít paušální daň, musí splnit následující podmínky:

  • má příjem do 1 mil. Kč,
  • nemá příjmy ze zaměstnání kromě dohody o pracovní činnosti nad 3,5 tis. Kč a dohody o provedení práce nad 10 tis. Kč (bez podepsaného” prohlášení poplatníka” – jinak není limit),
  • není plátcem DPH (s výjimkou identifikované osoby),
  • není v insolvenčním řízení,
  • není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti,
  • příjmy z kapitálového majetku, pronájmu. a ostatní nepřesahují v úhrnné výši 15 000 Kč (nezapočítávají se do limitu 1 mil. Kč).

Při využití paušální daně ovšem OSVČ i nadále musí evidovat alespoň příjmy, pokud by došlo k porušení pravidel uplatnění paušální daně (např. příjmy by přesáhly hodnotu 1 mil. Kč nebo by se podnikatel stal plátcem DPH).

Bližší informace jsou k dispozici na stránkách Finanční správy:

https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/tiskove-zpravy/tz-2020/pausalni-dan-prehledne-jak-a-kdy-platit-mesicni-zalohy-11052

Závěrem je nutné také zmínit dopady na důchodové pojištění. Měsíční platba se skládá mimo jiné ze 115 % minimálního odvodu na důchodové pojištění. Jak jsme již uvedli v předchozím článku, starobní důchod by tak byl poplatníkovi s čistým příjmem 75.926 Kč aktuálně vyměřován ze základu 10.015 Kč, což by mu přineslo důchod ve výši 9.500 Kč měsíčně! Při výpočtu jsme vycházeli ze 40 odpracovaných let a bez dalších faktorů, které důchod v menší míře ovlivňují. To je obrovský a neúnosný příjmový propad.

Vzhledem ke stárnoucí populaci a zmenšujícímu se podílu ekonomicky aktivních obyvatel vůči osobám v penzi a k absenci důchodové reformy, dává využití paušální daně vítanou možnost snížit povinný příspěvek do průběžného důchodového systému. Uspořené prostředky by ale měli být individuálně investovány k zabezpečení budoucích příjmů v období stáří. Investice by měly přinést výrazně lepší zhodnocení než posílání peněz do černé díry zvané státní rozpočet.