AI vám práci nevezme, vezme vám ji člověk, co umí AI lépe využít než vy

AI vám práci nevezme, vezme vám ji člověk, co umí AI lépe využít než vy

S rozšířením ChatGPT se mainstream znovu naplnil diskuzemi o umělé inteligenci (AI). Tentokrát však věřím, že opravdu máme za sebou iPhone moment a AI udělala kroky k masivnímu využití díky rozšíření ChatGPT.

Pokud jste zkoušeli s ChatGPT pracovat, sami víte, že dokonalý není a musíte umět s ním mluvit abyste z něj dostali dobré výsledky. Ale když se vám povede tuto počáteční komplikaci překonat, zjistíte, jak revoluční nástroj to může být.

Pravděpodobně nejužitečnější je nyní pro programátory, kde podle instrukcí v pár větách dokáže generovat kód, který byste vymýšleli celý den.

Konzultanti budou muset umět AI maximálně využívat, ale ještě dlouho budou konzultanti plně odpovídat za kvalitu výstupů.

Ale i pro konzultanty je to velmi použitelný nástroj. Sám jsem ho používal při přípravě zprávy o rekonstrukci účetnictví a při přípravě zprávy o daňovém přiznání. Dá se velmi dobře použít pro přípravu výstupů z velmi rozsáhlých dokumentů – nechali jsme si vygenerovat dotazník pro klienty podle nového auditorského standardu. Dále jsme s pomocí ChatGPT vymýšleli argumentaci, abychom před auditorem obhájili přípustnost transfer pricing adjustmentu. Všechny tyto věci bychom samozřejmě zvládli i bez ChatGPT, ale trvalo by to mnohonásobně déle.

Velké omezení ChatGPT je, že zatím neumí dobře pracovat s daty co mu předáte. Technicky to přes chatovací rozhraní jde, ale není jasné kam se ta data dostanou, takže klientská data do ChatGPT zatím rozhodně nepatří. OpenAI však už testují systém pluginů, takže je pouze otázka času než se ChatGPT otevře okolnímu světu.

Mají se konzultanti bát o práci?

Jestli je jedna oblast kde automatizace pokročila opravdu daleko, tak je to dopravní letectví. Piloti naplánují trasu, nahrají její parametry do palubního počítače, získají povolení od řídícího letového provozu, dvě minuty po startu spustí autopilot, který dokáže i sám přistát. Mohlo by se tedy zdát, že by to šlo i bez pilotů. Ale kolik lidí by do takového letadla nasedlo? Skoro nikdo.

Podobné to bude se vztahem konzultantů k AI. Konzultanti budou muset umět AI maximálně využívat, ale ještě dlouho budou konzultanti plně odpovídat za kvalitu výstupů.

Na závěr vřele doporučuji podcast s CEO OpenAI Samem Altmanem, kde popisuje mnoho zajímavostí ohledně jejich AI. Jeden z nejzajímavějších momentů je když na otázku moderátora „Do you think GPT-4 is conscious?“ nejistě odpoví že „I think no.“

Není úžasné, že toto nyní prožíváme a není to jen science fiction? S AI nás rozhodně čeká zajímavá budoucnost.