Co musí nově zaměstnavatelé vědět od 1. října 2023

Co musí nově zaměstnavatelé vědět od 1. října 2023

Nová právní úprava zákoníku práce přináší převážnou část změn již s účinností k 1. 10. 2023. S ohledem na datum zveřejnění novely mají zaměstnavatelé poměrně málo času na přípravu.

Pokud pomineme specifické oblasti novely týkající se změn přesčasů ve zdravotnictví, nepřetržitého denního odpočinku mezi směnami a týdenního odpočinku a písemné povinnosti zaměstnavatele týkající se zdůvodnění rozhodnutí proč nevyhověl zaměstnancově žádosti o kratší pracovní dobu či práci na dálku u chráněných skupin zaměstnanců, tak co se tedy změní.

Home office

Práce na dálku je bezesporu jednou z nejzásadnějších změn především kvůli zavedení povinnosti uzavřít písemnou dohodu se zaměstnavatelem v případě, že zaměstnanec vykonává práci pro zaměstnavatele z jiného místa než je místo výkonu práce. Zaměstnavatel musí zároveň hradit částečné paušální náhrady zaměstnanci, jejichž výše by měla činit 4,60 Kč za jednu hodinu práce na dálku, což je v případě osmihodinové pracovní doby cca 37,- Kč za den. Dohodu je možné vypovědět v 15denní výpovědní době. Nicméně je ale možné sjednání písemné dohody obou stran, že náhrada nákladů v souvislosti s výkonem práce na dálku zaměstnanci nepřísluší.

Pružné uspořádání práce

Zaměstnanci pečujícímu o dítě mladší 9 let nebo těhotné zaměstnankyni ukládá novela povinnost zaměstnavatele umožnit práci na kratší nebo jinak stanovenou pracovní dobu včetně práce mimo pracoviště zaměstnavatele, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody zaměstnavatele.

Elektronické doručování jednostranných písemností

Novela nově umožňuje doručování písemností prostřednictvím soukromého emailu nebo do datové schránky zaměstnance. Podmínkou pro zaměstnavatele je informační povinnost o elektronickém způsobu doručování směrem k zaměstnanci a opatření písemností elektronickým podpisem a zároveň předchozí souhlas zaměstnance s určením soukromé elektronické adresy.

Jedná se zejména o tyto písemnosti:

  • písemnosti týkající se skončení pracovního poměru, DPP a DPČ
  • odvolání z pracovního místa nebo vzdání se místa
  • mzdový výměr
  • vytýkací dopis

Fikce doručení je 15 dnů ode dne jejího dodání, pokud doručená zpráva není potvrzená nebo nedoručitelná. V případě datových schránek je fikce doručení 10 dnů.

Informační povinnost zaměstnavatele

Zaměstnavatel je povinen sdělit písemně do 7 dnů od započetí práce zaměstnanci informace, které jsou do novely zapracovány na základě směrnice EU (§77a a §77b). Tyto informace mohou být součástí pracovní smlouvy, vnitřního předpisu nebo elektronickou komunikací. Nově musí být sděleny informace ohledně doby a podmínek zkušební doby, rozsahu práce přesčas nebo také postupu při rozvázání pracovního poměru.

DPP & DPČ

U dohod konaných mimo pracovní poměr je pro praxi důležitá povinnost zaměstnavatele předem rozvrhnout a seznámit s týdenním rozvrhem pracovní doby zaměstnance nejpozději 3 dny předem. Novela stanoví právo zaměstnance, který je zaměstnaný na DPP a DPČ požádat o zaměstnání v pracovním poměru, pokud u jednoho zaměstnavatele za posledních 12 měsíců odpracoval celkem 180 dnů a povinnost zaměstnavatele písemně odpovědět. Nově budou mít dohodáři  nárok na náhradu mzdy v případě překážek v práci, na příplatky za práci přesčas, v noci a ve svátek. Zároveň se jich bude týkat ustanovení o výši minimální mzdy.

Jaká bude odvodová povinnost od 1. ledna 2024?

Zásadní změnou platnou od 1. ledna 2024 je zakotvení nároku na dovolenou, která bude dohodářům náležet za stejných podmínek jako zaměstnancům v pracovním poměru.

Pro zaměstnance pracujícího na základě DPP se stanovují dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě DPP. Pokud zaměstnanec překročí jeden či druhý z níže uvedených limitů, odvede pojistné. Ze mzdy se mu tak strhne 6,5 % pojistného za zaměstnance, a k tomu zaměstnavatel odvede i své pojistné ve výši 24,8 %.

  • pro DPP u jednoho zaměstnavatele bude limit stanoven ve výši 25 % průměrné mzdy (pro rok 2023 je to 10.081 Kč),
  • při souběhu více DPP u více zaměstnavatelů bude limit pro vznik účasti na pojištění stanoven ve výši 40 % průměrné mzdy (pro rok 2023 je to 16.130 Kč).

Zaměstnavatel má povinnost také od ledna ohlašovat dohodáře na ČSSZ a povinnost odvodu sociálního pojištění při souběhu jejich dohod u více zaměstnavatelů a překročení limitu 40 % průměrné mzdy.

Práci na dohodu o provedení práce (DPP) v současné době poskytuje 93% zaměstnavatelů, které od ledna 2024 čekají v tomto druhu zaměstnávání významné změny, které se zásadně promítnou do jejich peněženek. Dohodáři a brigádníci totiž budou mít nárok na většinu pracovních podmínek, které mají zaměstnanci. Pro 250 tisíc zaměstnavatelů to znamená zvýšení nákladů na administrativu, proplacení náhrad na dovolenou a proplacení příplatků za práci o víkendech a svátcích.

rámci konsolidačního balíčku chystaných změn podmínek zdanění a zpojistnění dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr budou muset zaměstnavatelé počítat s vyššími mzdovými náklady, administrativní zátěží a nižší flexibilitou, což z dohod udělá velice komplikovaný a neefektivní nástroj.

Celkově novela představuje poměrně zásadní změny v pracovněprávní oblasti a my vás budeme postupně upozorňovat na případná rizika, připravovat doporučení a praktické rady.