Konsolidační balíček a jeho dopady

Konsolidační balíček a jeho dopady

Poslanecká sněmovna schválila dne 13.10. v třetím čtení balíček novel zákonů ke konsolidaci veřejných rozpočtů (dále jen “Konsolidační balíček”) a postoupila ho k projednání Senátu. Přes některé dílčí výhrady senátorů se očekává, že balíček bude schválen v předloženém znění. Podobný přístup se dá očekávat i od prezidenta republiky a tak nic nebrání tomu, abychom se věnovali nadcházejícím změnám, které konsolidační balíček přinese.

Zde je stručný výčet těch hlavních a nejpodstatnějších změn, které balíček přináší do oblasti daní a pojistných odvodů.

  • Sazba daně z příjmů právnických osob se zvyšuje z 19% na 21%
  • Mění se režim nepeněžních zaměstnaneckých benefitů (např. sport, kultura, rekreace, vzdělání, nadstandardní zdravotní péče), kdy úplné osvobození na straně zaměstnanců bude nahrazeno částečným osvobozením do souhrnné částky ve výši poloviny průměrné mzdy ročně. Aktuálně 20 162 Kč ročně.
  • Zavádí se možnost vedení účetnictví a placení daní v měnách jiných než Kč, a to v eurech, dolarech či librách v případě, že účetní jednotka realizuje většinu svých transakcí právě v těchto měnách.
  • Příjmy z dohod o provedení práce budou podléhat odvodům pojistného, jak na straně zaměstnance, tak na straně zaměstnavatele, pokud bude u jedné dohody překročen limit 25% průměrné mzdy nebo u více dohod jednoho zaměstnance ve výši 40% průměrné mzdy. Kvůli kontrole vznikne evidence všech DPP a na zaměstnavatele i zaměstnance čekají poměrně komplikované oznamovací povinnosti.
  • Při nákupu dražších osobních vozů pro podnikání budou odpisy jednoho vozu omezeny do výše 2 milionů Kč a stejně bude limitován nárok na odpočet DPH ze základu maximálně 2 miliony Kč, tedy daně maximálně do 420 000 Kč.
  • Ruší se dvě snížené sazby DPH (15% a 10%) a zavádí pouze jedna snížená sazba 12%. Zároveň dojde k přesunu řady položek do základní sazby (např. točené pivo a další nápoje, různé služby, řezané květiny). Naopak na zavedení jednotné snížené sazby vydělají potraviny bez nápojů, stavební práce k bydlení a dodání bytů a rodinných domů do určité výměry podlahové plochy, které se přesunou z 15 na 12%. Prodělají léky, vodné a stočné, teplo, veřejná doprava, ubytovací a stravovací služby, které putují z 10 do 12%.
  • Zvýší se daňová zátěž fyzických osob, protože dojde ke zrušení či omezení některých daňových slev. Konkrétně jde o slevu na manžela/manželku, studentskou slevu a tzv. školkovné. Sníží se hranice příjmů k přechodu zdanění ze sazby 15% na 23%. Dosud se vyšší sazba uplatňovala od hranice měsíčních příjmů cca 161 tisíc Kč a nově by tato hranice klesla k 121 tisíci Kč. Konkrétní limit závisí na vývoji průměrné mzdy v jednotlivých letech.
  • Zvýší se odvody na důchodové pojištění OSVČ v důsledku zvýšení vyměřovacího základu pro platbu pojistného z 50% na 55% základu daně. Navíc dojde k postupnému zvýšení minimálního vyměřovacího základu z 25% na 40% průměrné mzdy, v důsledku čehož se zvýší i minimální zálohy.
  • Zvýšení daně z nemovitých věcí přibližně na 1,8 násobek současného stavu a zvýšení pravomoci obcí pomocí místního koeficientu ovlivnit výši této daně. Navíc by se měla tato daň od roku 2025 pravidelně valorizovat.
  • Zvýší se spotřební daně z tabáku, cigaret a doutníků a budou postupně narůstat. Tiché víno uhájilo svojí nulovou sazbu daně, ale odpadá pořizování vína jako odpočitatelného a osvobozeného dárečku. Zvyšuje se i zdanění hazardu.
  • Naopak bylo minimálně o rok odsunuto omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů a podílů ve společnostech, které vzbudilo velký rozruch především mezi majiteli firem. Je nutné připomenout, že vládní návrh počítal pouze s omezením osvobození příjmů z nárůstu hodnot akcií a podílů po účinnosti zákona.

V dalších článcích, které budeme publikovat, se budeme jednotlivým změnám věnovat podrobně.