Co udělá stát, když mu chybí miliardy? Prostě si je vezme. Od podnikatelů

Co udělá stát, když mu chybí miliardy? Prostě si je vezme. Od podnikatelů

Vláda Andreje Babiše nemá dost peněz na zaplacení všech svých slibů. A tak se snaží využít chystanou novelu daňového řádu k zajištění významného zdroje financování. Přeplatky na DPH chce zadržovat o patnáct dní déle, než je tomu dnes. Firmy budou muset výpadek pracovního kapitálu záplatovat půjčkami; stát si polepší o miliardy.

„Vysvětlete mi to jako malému dítěti, protože já tomu nerozumím!“ reagoval slovy advokáta Joea Millera z legendárního filmu Philadephia na tuto podivnou, ale bohužel pravdivou zprávu jeden z našich klientů.

Pokusíme se o to:

Plátcům daně byla často a hromadně zadržována celá částka přeplatku na DPH kvůli prověřování jedné sporné faktury – FAKT.

Správce daně bude mít nově možnost zálohového vrácení části přeplatku, o kterém není spor a není prověřován. Ovšem pouze správce daně rozhodne, co bude předmětem prověřování, a tedy co lze zálohově proplatit – FAKT.

Již na jaře Ústavní soud rozhodl o protiprávnosti zadržování celého nadměrného odpočtu kvůli dílčí pochybnosti a připustil částečné vracení DPH. Stalo se tak po letech odporu ze strany Finanční správy ČR. Vláda tedy přichází s křížkem po funusu – FAKT.

Všechno špatné může být k něčemu dobré, řekli si asi na Ministerstvu financí. A tak se vláda rozhodla využít částečné vracení DPH a údajně náročnější kontroly jako vhodnou záminku pro prodloužení lhůty vracení nadměrných odpočtů pro VŠECHNY PLÁTCE, tedy i ty neprověřované, a to z 30 na 45 dnů. Tato změna přinese do státního rozpočtu dodatečných 16 miliard Kč – FAKT.

Vláda si jednostranně sjednala bezúročný kontokorentní úvěr ve výši 16 miliard Kč od plátců DPH, vesměs podnikatelů, a to bez lhůty splatnosti. Prostě přestěhovala 16 miliard Kč z bankovních účtů plátců k sobě. Jde o největší finanční zdroj vlády na pokrytí nárůstu výdajů státního rozpočtu v příštím roce – FAKT.