Chystaná protikrizová opatření

Chystaná protikrizová opatření

Cílem tohoto článku je poskytnout rychlý a srozumitelný přehled o aktuální či plánované podpoře a úlevám dostupným pro podnikatele a jejich zaměstnance.

Daňový liberační balíček

Posun splatnosti daňových povinností splatných po 1.10.2020 na konec roku. Více ZDE.

Antivirus Plus

Pokračovat bude program Antivirus A. Zaměstnavatelé, na které dopadla nařízení vlády v souvislosti s nově vyhlášeným nouzovým stavem, dostanou na tyto zaměstnance od státu sto procent mzdových nákladů, a to zpětně od 1. října s tím, že ze 39 000 na 50 000 korun se zvýší maximální měsíční hranice na osobu. Program bude prodloužen až do konce roku 2020. Podrobnosti naleznete ZDE.

O prodloužení programů Antivirus B a C bude ještě vláda jednat.

Kompenzační bonus pro OSVČ 500 Kč denně

Bonus si budou moci žadatelé nárokovat za každý den bezprostředního zákazu či omezení podnikání v důsledku vládních restrikcí, a to za bonusové období vymezené nouzovým stavem od 5. října do 4. listopadu 2020 s možností jeho automatického prodloužení. V tuto chvíli tedy mohou podnikatelé žádat až o 15 500 Kč za 31 dní nouzového stavu. Podmínkou čerpání kompenzačního bonusu bude převažující činnost podnikání v oboru, který byl přímo uzavřen v důsledku vládních restrikcí.

Vedle přímo zasažených podnikatelů z oblasti pohostinství, kultury či sportu budou moci o bonus požádat i podnikatelé z řad OSVČ a s.r.o., kteří jsou na přímo zavřené obory významně navázáni (například jsou tyto obory majoritními odběrateli jejich služeb). Více informací ZDE.

Návrh projedná v příštím týdnu Sněmovna.

Odklad elektronické evidence tržeb

Vláda schválila odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Návrh projedná Sněmovna. Více ZDE.

Prodloužení programu COVID III

Vláda schválila návrh novely zákona o státní záruce, která umožní prodloužení programu COVID III. Návrh projedná Sněmovna. Podrobnosti ZDE.

Covid – Nájemné

K dispozici bude 1,2 miliardy korun a nárok na příspěvek na uhrazení nájemného budou mít všichni podnikatelé provozující maloobchodní podnikatelskou činnost a poskytování služeb zákazníkům v provozovně, kteří jsou v nájmu a kterým bylo na základě přijatých krizových opatření zakázáno nebo výrazně omezeno poskytování služeb. Výše podpory bude činit polovinu z celkového nájemného za období červenec až září 2020 a nebude už podmíněna slevou ze strany pronajímatele. Výzva k programu ZDE.

Prodloužení programu Covid – Kultura

Bude vyhlášena druhá dotační výzva s prostředky ve výši 750 milionů Kč. Lze žádat o náhradu marně vynaložených nákladů ve formě dotace na pořádání akcí od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020 a za výdaje v rámci vykonávané kontinuální činnosti od 1. března 2020 do 20. listopadu 2020. Pořadatelé mohou dostat až polovinu uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za kontinuálně vyvíjenou činnost. Jeden subjekt může dostat nanejvýš 10 milionů korun, živnostník 60 000 korun.

Covid – Bus

Program podpoří podnikatele v nepravidelné autobusové dopravě, kteří zajišťují například zájezdy či dopravu dětí na tábory a školy v přírodě, a bude kompenzovat propad tržeb. Výše podpory se bude odvíjet od ekologičnosti vozidla a počtu sedadel. Více informací ZDE.

Covid – Sport II

O dotaci budou moci žádat jak sportovní kluby z hlavních profesionálních soutěží v ČR, tak i pořadatelé sportovních akcí, které se kvůli pandemii nemohly konat nebo musely být odloženy. Podrobnosti ZDE.

Zpětné uplatnění daňové ztráty

Firmy a OSVČ, které měly v roce 2019 daňovou povinnost a v letošním roce očekávají ztrátu, mohou OKAMŽITĚ zažádat o zpětné uplatnění letošní očekávané ztráty proti loňskému zisku a získat relativně rychle zpět finanční prostředky. Více ZDE.